+90 242 513 18 52

Esnaf ile Sanatkârlarımız Bu Ülkenin ve Milletin Omurgasıdır

  • img

Bize Ulaşın

Atatürk'ün Yaşamı

Selanik'te Ahmet Subaşı Mahallesinin Islahane Caddesinde iki katlı pembe boyalı bir ev vardı. Bu evde Ali Rıza Efendi ile Zübeyde Hanım otururdu. 1881 yılında bir oğulları oldu. Adını Mustafa koydular. Mustafa sarı saçlı, mavi gözlü bir çocuktu.

Mustafa, Şemsi Efendi Okuluna başladı. Kısa bir süre sonra babası Ali Rıza Efendi öldü. Güç koşullar altında öğrenimini sürdüren Mustafa, bugünkü askeri ortaokul dengi olan Askeri Rüştiye'ye başladı. Orta kısmı başarı ile bitirdikten sonra lise dengi olan Manastır Askeri İdadi'sine yazıldı. Derslerine düzenli olarak çalışan Mustafa Kemal liseyi bitirdi. İstanbul'a gelerek Harp Okulunun piyade sınıfına girdi. Üç yıllık öğrenimini başarı ile sona erdi.

Kurmay subay yetiştirilmek üzere Kurmay Okulu'na seçildi. Bu okuldan Kurmay Yüzbaşı olarak mezun oldu. Ülkemizi düşmanlardan kurtardı. Bir çok inkılaplar yaptı. Ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkardı.

10 Kasım 1938’ de Dolmabahçe Sarayı’ nda öldü. Onun ölümüyle bütün dünya büyük bir yasa büründü. Ama o ölmedi. Hep kalbimizde yaşıyor.

Mustafa Kemal ATATÜRK (1881-1938) 
          
Atatürk (1881-1938) Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanıdır. Başkomutan olarak Kurtuluş Savaşı’nı yönetmiş ve ülkeyi bağımsızlığa kavuşturmuştur. Türkiye ‘yi çağdaş bir ülke yapmayı amaçlayan devrimlerin de önderidir.

          
Mustafa Kemal 1881‘de Selanik ‘te doğdu. Harp Okulu ‘nu Harp Akademisi ‘ni bitirerek orduya katıldı. 1911-1912 ‘de Kuzey Afrika ‘da Trablusgarp ‘ı işgal eden İtalyanlar ‘la savaştı. I. Dünya Savaşın ‘da birçok cephede bulundu. Anafartalar ‘da yönettiği savunmayla Çanakkale Boğazı ‘nın düşman eline geçmesini önledi. Doğu Cephesi ‘nde Bitlis ve Bingöl ‘ü Ruslar ‘dan geri aldı. Güney Cephesi ‘nde Yıldırım Orduları Komutanı oldu. Osmanlı İmparatorluğu 'nun savaştan yenik çıkması üzerine ülkenin her yanı yabancı güçlerce işgal edildi.

         
Mustafa kemal ülkeyi kurtarmak için 19 Mayıs 1919 'da Anadolu 'ya geçti. Halkın işgal kuvvetlerine karşı direnişini örgütledi. 23 Nisan 1920 'de Türkiye Büyük Millet Meclisi 'nin (TBMM) Ankara 'da toplanmasını sağladı. Kurtuluş Savaşı sırasında ülkeyi yöneten bu meclisin başkanlığına seçildi. Komutasındaki ordular Sakarya Savaşı (1921) ve Büyük Taarruz 'u (1922) başarıyla sonuçlandırarak düşmanı yurttan kovdu.

         
Saltanatı ve Halifeliği kaldırdı. 29 Ekim 1923 'te cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal ilk cumhurbaşkanı seçildi. Barış döneminde de ülkeyi başarıyla yönetti. Bütün ülkelerle dostça ilişkiler kurmayı amaç edindi. Dinci ve tutucu toplumu laik ve çağdaş bir ulus durumuna getirmeye çalıştı. İslam hukuku yerine Avrupa ülkelerinin çağdaş hukuk düzenini yerleştirdi.

         
Ulusal bilinci geliştirmek için 1931 'de Türk Tarih Kurumu 'nu , 1932 'de Türk Dil Kurumu 'nu kurdu. Devrimleri benimsetmek için yurdun her yanında Halkevleri açıldı. 1934 'te TBMM bir yasayla Mustafa Kemal 'e "Atatürk" soyanını verdi.

10 Kasım 1938 'de İstanbul 'da Dolmabahçe Sarayı 'nda ölen Atatürk 'ün cenazesi Ankara 'ya getirildi; bir süre için Etnografya Müzesi 'ndeki geçici kabre kondu. 1953 'te de Ankara 'da Anıtkabir 'de toprağa verildi.